B-dul General Ion Dragalina 6, Timișoara 300425 +40256491624 secretariat@obradovici.ro

Date

mai 12 2021
Expired!

Time

3:00 pm - 4:00 pm

Rolul cadrelor didactice în cyberbullying

Rolul cadrelor didactice în cyberbullying, webinar gratuit cu Dana Rogoz, profesorul Răzvan Deaconescu și psihologul Mihaela Dinu – Miercuri, 12 mai, ora 15:00

Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, cu toate beneficiile sale, și formele de cyberbullying s-au înmulțit. De la trimiterea unor mesaje răutăcioase sau amenințătoare, până la răspândirea în mediul virtual a unor secrete neplăcute ori spargerea conturilor pe rețelele de socializare și modificarea acestora cu scopul de a ridiculiza – copiii se pot confrunta chiar sub ochii noștri cu o situație umilitoare din care singuri nu pot găsi ieșirea. În viața reală comportamentul de bullying se oprește la un moment dat și situația umilitoare sau agresivă se încheie. În schimb, hărțuirea online pare să fie fără sfârșit – ne urmărește în camera proprie, pe tableta personală, pe laptopul din living-ul familiei, pe telefon în timp ce bem o cană de ceai la bucătărie etc.

Conform studiilor Salvați Copiii, 7 din 10 copii au fost martori ai unei forme de agresiune online, iar 1 din 2 copii chiar a fost el însuși victimă. Conform specialiștilor în domeniul sănătății emoționale, copiii implicați în mod direct în episoade de cyberbullying (ca victime, agresori sau martori), manifestă mai multă furie, teamă, frustrare, mergând până la diminuarea resurselor cognitive pentru învățare și chiar transformarea comportamentului violent în cea mai frecvent folosită strategie de rezolvare a problemelor.

Este important pentru adulți să găsească timp pentru a înțelege cum să recunoască această formă de bullying și cum să reacționeze într-un mod potrivit cu situația și vârsta copilului
implicat. Așadar, Organizația Salvați Copiii, prin programul Ora de Net, vă invită miercuri, 12 mai 2021, de la ora 15.00, pe pagina de Facebook Salvați Copiii România la o dezbatere online interactivă și constructivă despre „Cum putem recunoaște, preveni și combate cyberbullyingul?„

Ținând seama de experiența Organizației Salvați Copiii, prin derularea de cercetări și programe anti-bullying în zeci de școli și licee, Ministerul Educației a cooptat specialiștii Salvați Copiii în grupul de lucru, în cadrul căruia aceștia au contribuit semnificativ la elaborarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019, prin care este prevenit și combătut bullying-ul în spațiile destinate învățământului. În data de 11 Iunie, 2020, au fost publicate în Monitorul Oficial, Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice-bullying.

„Cu toții suntem de acord că școala trebuie să fie un loc în care fiecare copil și fiecare profesor să se simtă în siguranță. Pentru ca acest obiectiv să devină o realitate cotidiană în viața elevilor și ținând seama de experiența concretă a organizației Salvați Copiii, prin derularea de cercetări și programe anti-bullying în zeci de școli și licee din Târgoviște și București, Ministerul Educației și Cercetării a adoptat astăzi un act normativ vital care va permite școlilor crearea de mecanisme flexibile și active de prevenire și combatere a diverselor forme de violență manifestate între elevi, direct sau online. E de menționat faptul că viitoarele grupuri de acțiune vor beneficia de participarea cadrelor didactice, a copiilor și părinților lor, ceea ce va permite tuturor să contribuie la obținerea unui climat școlar pozitiv,” spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Organizația Salvați Copiii

Pe siteul salvaticopiii.ro, puteți regăsi Intervenția cadrelor didactice în situațiile de bullying din unitățile de învățământ, conform modelului de intervenție propus de Organizația Salvați Copiii și aplicat în 52 de școli și licee din Târgoviște și București, în perioada 2018-2021.
Invitații care vor răspunde la întrebările dumneavoastră sunt Dana Rogoz (mamă și actriță), Răzvan Deaconescu (cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB) și
Mihaela Dinu (Psiholog clinician la Organizația Salvați Copiii), iar moderatorul va fi Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii Romania.

Vom răspunde la întrebări primite în timpul transmisiunii LIVE, în jurul următoarelor subiecte:

  • a. Cine sunt copiii cel mai predispuși să devină victime ale cyberbullyingului și cum poate fi prevenit sau redus fenomenul?
  • b. Ce forme noi de cyberbullying au apărut în ultimii ani și care dintre ele sunt ilegale?
  • c. Care sunt consecințele cyberbullying-ului asupra dezvoltării psihologice a copilului și cum îi încurajăm să ceară ajutorul adulților de încredere?
  • d. Care sunt pașii pe care un cadru didactic sau părinte trebuie să îi urmeze pentru a ajuta victimele, martorii, dar și agresorii dintr-o situație de cyberbullying?

Participarea este gratuită și nu necesită înregistrare prealabilă.

De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, prin programul Ora de net, Salvați Copiii a derulat activități de informare, prevenire și consiliere pentru copii și părinți, a colaborat cu autorități centrale și locale, alături de care a inițiat programe de studiu naționale și a implementat activități inter-disciplinare la nivel regional. Peste 550.000 de copii și 150.500 de adulți (cadre didactice, părinți și specialiști) au fost implicați în activități educaționale din 2008 până în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *