Olimpiada digitală de matematică Brio Challenge
Cum pot intra în competiție elevii de clasele I-XII, care sunt regulile și premiile olimpiadei:
copiii care vor să-și încerce forțele la matematică se pot înscrie în Olimpiada digitală de matematică Brio Challenge. Până duminică, 16 mai, elevii de la clasa I și până la a XII-a se pot înscrie în concursul în care „ești doar tu cu ecranul și în care poți decide dacă înscrii scorul obținut în competiție”. La finalul concursului, câștigătorii primesc laptopuri, console X-box și vouchere de cumpărături în magazinele Kaufland Romania.
Subiectele de la Olimpiada digitală de matematică sunt din materia anului școlar pe care îl parcurg și „îi vor trece prin întreaga materie a clasei, de la simplu la complicat – astfel încât, pe lângă că vor ocupa un loc în clasament, copiii vor afla exact ce știu și ce nu știu și unde mai au (dacă mai au) de lucru”, explică Gabi Bartic, Chief Operating Officer și Director al Diviziei Consumer la Brio.
Toate subiectele din Brio Challenge sunt de tip grilă, cu o singură variantă corectă de răspuns, și sunt date din toată materia anului curent de studiu.
Înscrierile la Olimpiada digitală de Matematică, ediția a II-a, se fac aici
Pe lângă dezvoltarea competențelor matematice și de rezolvare a problemelor, testele pe care copiii le primesc la Olimpiada de matematică Brio Challenge le exersează și le dezvoltă și competențele digitale. Amintim că elevii din România vor susține anul viitor pentru prima dată Testarea internațională PISA în format digital, după ce la precedenta testare am fost printre cele doar 7 state care au rezolvat subiectele pe foaie, din totalul de 72 de țări și economii participante.
De ce contează competențele digitale? Nivelul actual al acestor competențe plasează România, între țările din Uniunea Europeană, pe primul loc la procentul persoanelor care au competențe digitale scăzute. Concret, doar 10% dintre români au abilități digitale superioare, potrivit datelor Eurostat din 2019 (detalii).
Regulamentul de desfășurare al Olimpiadei Brio Challenge
- Brio Challenge se va desfășura online, pe www.brio.ro/challenge, iar în primele două etape testele date vor fi cele deja existente în platformă. Aceste teste acoperă toate nivelurile de dificultate, însă, începând cu etapa a 2-a, dificultatea testelor va crește.
- În etapa finală, elevii vor da un singur test, monitorizat video.
- Înscrierea în concurs este gratuită și se realizează doar în prima etapă, deci până duminică, 16 mai 2021. După realizarea înscrierii, participanții vor primi automat 2 credite gratuite, unde 1 credit = 1 test.
- În primele două etape pot fi date oricâte teste dorește elevul, însă în competiție va putea înscrie scorul unui singur test, cu cel mai mare/punctajul dorit. În etapa a 2-a vor trece doar participanții care obțin peste 80 de puncte.
- În etapa finală vor ajunge doar participanții cu cele mai bune 10 scoruri de la fiecare clasă, I-XII.
Condițiile tehnice pentru participarea elevilor la olimpiadă:
- disponibilitatea unui laptop, tabletă sau alt dispozitiv electronic care dispune de camera video (în ultima etapă, testul va fi monitorizat video, pentru a ne asigura că nu există tentative de fraudă).
Pașii care urmează înscrierii:
- după ce înscrierea a fost realizată, elevul poate să înceapă (după ce s-a logat, în prealabil, în contul său) testarea, selectând TESTARE BRIO CHALLENGE.
- În prima etapă pot fi date oricâte teste dorește elevul participant la olimpiada digitală, urmând să înscrie în competiție cel mai bun punctaj.
- Ajung în etapa a 2-a doar cei care obțin un punctaj egal sau mai mare de 80. După această selecție, odată ajunși în etapa a 2-a, participanții pot da, din nou, oricâte teste doresc, urmând să înscrie mai departe cel mai mare punctaj, pentru șansa de a ajunge în etapa finală, monitorizată video, unde vor fi selectați cei mai buni 10 elevi de la fiecare clasă (I-XII), în funcție de punctajul obținut.
- Concursul național Brio Challenge urmează și respectă programa școlară românească, toate subiectele din teste fiind acoperite în anii de studiu.
Etapa finală – Regulile olimpiadei
Etapa finală va fi, în întregime, monitorizată video, prin urmare fiecare elev finalist are obligația să folosească un dispozitiv care să-i permită înregistrarea video.
Participanții vor fi automat descalificați dacă:
– Părăsesc scaunul din fața calculatorului înainte de finalizarea testului;
– Dacă în încăpere se află și alte persoane, altele decât participantul;
– Dacă discută cu alte persoane aflate în aceeași încăpere sau încăperi alăturate;
– Dacă folosesc și alte dispozitive electrice și electronice, în afara celui folosit pentru a da testul (ex. căști, calculator de birou, etc);
– Dacă deschid și folosesc alte tab-uri de browser în afara celui pentru a realiza testul.
Este interzis ca elevii să aibă programe instalate care rulează în background, „generând acțiuni suspecte”; aceste acțiuni pot duce la invalidarea scorului obținut. Elevii trebuie să ajusteze setările device-ului folosit în concurs astfel încât acesta să nu intre în standby, screensaver sau să se închidă ecranul când nu există nici o acțiune din partea utilizatorului. De asemenea, participanții trebuie să nu părăsească pagina de test (să nu iasă din test), să nu schimbe unghiul de înregistrare al camerei.
Folosirea hârtiei și a creionului este permisă pe toată durata testului.
Premiile de la Brio Challenge
Premiile pentru Campionii Olimpiadei (primul loc):
- Laptop-uri Huawei MateBook + abonament 1 an Brio Unlimited + card cadou cumpărături (900 RON)
Premiile pentru Vicecampioni (al doilea loc):
- Console Xbox + abonament 1 an Brio Plus + card cadou cumpărături (500 RON)
Premii pentru elevii care au ajuns în etapa finală a olimpiadei:
- Card cadou cumpărături (300 RON) + abonament 6 luni Brio Start
Toți profesorii ai căror elevi se califică în finală primesc pachete de credite pentru clasă. Profesorii vor primi un singur pachet de credite, indiferent de numărul elevilor participanți la olimpiadă.
Descarcă de aici Regulamentul integral al Olimpiadei Digitale de Matematică Brio Challenge